Still working to recover. Please don't edit quite yet.

Difference between revisions of "Αναρχοφεμινισμός"

From Anarchopedia
Jump to: navigation, search
m (Ρομπότ: Προσθήκη: eo:Anarki-feminismo)
m (Ρομπότ: Προσθήκη: lv:anarho-feminisms, ro:Anarha-feminism)
Line 16: Line 16:
 
[[Κατηγορία:Φεμινισμός]]
 
[[Κατηγορία:Φεμινισμός]]
 
[[Κατηγορία:Αναρχισμός]]
 
[[Κατηγορία:Αναρχισμός]]
 
[[sr:anarho-feminizam]]
 
  
 
[[de:Anarcha-Feminismus]]
 
[[de:Anarcha-Feminismus]]
Line 27: Line 25:
 
[[id:Anarka-Feminisme]]
 
[[id:Anarka-Feminisme]]
 
[[it:anarco-femminismo]]
 
[[it:anarco-femminismo]]
 +
[[lv:anarho-feminisms]]
 +
[[ro:Anarha-feminism]]
 +
[[sr:anarho-feminizam]]
 
[[sv:Anarkafeminism]]
 
[[sv:Anarkafeminism]]
 
[[tr:Anarka-feminizm]]
 
[[tr:Anarka-feminizm]]
 
[[zh:無政府女性主義]]
 
[[zh:無政府女性主義]]

Revision as of 12:23, 7 November 2008

Template:Πρότυπο:Αναρχισμός Ο Αναρχοφεμινισμός συνδυάζει τον αναρχισμό με τον φεμινισμό. Ο όρος επινοήθηκε, και η φιλοσοφία του κατάγεται, από το δεύτερο κύμα φεμινισμού κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60.

Οι αναρχοφεμινιστές θεωρούν την πατριαρχία ως μια εκδήλωση ιεραρχίας και έτσι ως ένα θεμελιώδες πρόβλημα της κοινωνίας. Οι αναρχο-φεμινιστές πιστεύουν ο αγώνας ενάντια στην πατριαρχία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πάλης των τάξεων και του αναρχικού αγώνα ενάντια στο κράτος.

Ο αναρχοφεμινισμός έλαβε την έμπνευσή του από συγγραφείς και θεωρητικούς των αρχών του 20ου αιώνα όπως η Έμμα Γκόλντμαν και η Voltairine de Cleyre. Η φεμινίστρια του πρώτου κύματος Mary Wollstonecraft είχε πρωτοαναρχικές ιδέες. Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού εμφύλιου πολέμου, μια αναρχική και φεμινιστική ομάδα, οι “Ελεύθερες Γυναίκες”, οργανώθηκε για την υπεράσπιση αναρχικών και φεμινιστικών ιδεών.

Οι αναρχοφεμινιστές κριτικάρουν τις ιδέες πολλών από τους παραδοσιακούς αναρχικούς θεωρητικούς όπως οι Πιέρ-Ζοζέφ Προυντόν και Μιχαήλ Μπακούνιν. Αυτοί έβλεπαν την πατριαρχία ως ένα ελλάσον πρόβλημα που είναι αναπόσπαστο μόνο στον καπιταλισμό και θα εξαφανιστεί μαζί με τον καπιταλισμό, ή όπως στη περίπτωση του Προυντόν έφταναν να υποστηρίζουν την πατριαρχία (Ο Προυντόν έβλεπε την οικογένεια ως την πιο βασική μονάδα της κοινωνίας και της ηθικότητάς της και πίστευε πως οι γυναίκες είχαν την ευθύνη να εκπληρώσουν έναν παραδοσιακό ρόλο εντός της οικογένειας).

Εξωτερικές συνδέσεις

Κατηγορία:Φεμινισμός Κατηγορία:Αναρχισμός